Vánoční dárky vlády pro statisíce podnikatelů

  1. prosince 2014Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi schválila novelu zákona, která přináší změny v oblasti DPH. Devět dní před koncem roku tak vláda přichystala podnikatelům hezký „dárek“. Podnikatelé se nyní musí za čtyři pracovní dny, včetně silvestrovského dne, připravit na nový zákon, jehož účinnost od 1. ledna 2015 zdaleka není jistá, neboť nyní musí být podepsán prezidentem a vydán ve sbírce zákonů.

 

Součástí výše uvedeného zákona je i zavedení kontrolních hlášení pro plátce DPH. Povinnost sice bude platit až od roku 2016, ale vychází zřejmě z předpokladu, že všichni podnikatelé jsou nepoctiví, a proto bude povinnost podávat hlášení platit pro všechny bez rozdílu. Až pod tlakem ministr financí Andrej Babiš ustoupil a prohlásil: „Kontrolní hlášení bylo původně koncipováno neprodyšněji. Většina plátců jsou ale poctiví plátci. Ministerstvo financí se podílelo na pozměňovacím návrhu“.

Ministerstvo financí má snahu stavět se do role Velkého bratra – prosadilo další „vánoční dárek“ – centrální registr bankovních účtů, tzn., že všechny účty fyzických osob a firem budou evidovány na jednom místě. Ministerstvo financí původně žádalo, aby u každého účtu byla viditelná také suma na něm uložená. Tento druhý požadavek však striktně odmítla Česká národní banka.

Unie malých a středních podniků dlouhodobě kritizuje přístup, který často i na poslední chvíli neúměrně zatěžuje statisíce malých a středních podnikatelů, vytváří dojem, že všichni podnikatelé jsou nepoctiví a zvyšuje byrokratickou zátěž, která komplikuje podnikání v ČR.